<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1749631898577992&ev=PageView&noscript=1" />

8 tips för att hålla en lyckad distansutbildning

Videomöten och distansutbildningar har aldrig varit så efterfrågat som nu – och allt fler upptäcker fördelarna med en lösning som värnar om miljön, samtidigt som den sparar tid och pengar. Här kommer 8 tips om hur du kan fortsätta skapa inspirerande utbildningar – på distans. 

1. Sätt upp mål med utbildningen

Många företag har fått lägga om sina utbildningar och göra dem digitala, något som i sig kan vara en utmaning. Ett bra ställe att börja på när du ska planera ett utbildningstillfälle är att först specificera vad ert företag vill uppnå. Vad är syfte, mål och agenda för utbildningen? Vill ni bjuda på grundkunskap, inspirera, diskutera? När du har målet tydligt framför dig är det också enklare att veta vad du behöver i form av verktyg och teknik. 

2. Ha en tydlig grundstruktur 

En bra struktur kan vara till god hjälp och gör det enklare för deltagarna att veta vad de kommer bjudas på. Ägna därför gärna tid i början av kursen åt att tydliggöra vad den kommer innehålla och vilka delmoment ni kommer gå igenom, likväl som praktiska frågor som hur länge kursen håller på, när det är dags för paus och när den avslutas. Tydliggör tidigt vad ni kommer gå igenom under dagen och återkom och sammanfatta det gärna i slutet av lektionen. När deltagarna vet vad de ska förvänta sig slipper de sitta och titta på klockan (eller Instagram). 

3. Teknik, teknik, teknik

Idag har tekniken kommit fantastiskt långt – och ändå är vi nog många som har suttit i ett möte eller en föreläsning där tekniken strular. Det viktiga är att både ha bra verktyg och att se till att förbereda sig väl. Helst ska den tekniska lösningen vara lika enkel som att trycka på en knapp och ändå ge dig alternativ och möjligheter för att interagera med dina deltagare. 

4. Vad syns i bild?

Om du har en utbildning där du agerar expert inom ett område, se då till att miljön bakom också kommunicerar det. Känns miljön där du befinner dig professionell? Inspirerande? Det allra bästa är om du har möjlighet att bygga upp en egen enkel ”studio” eller inspelningsyta som ni sedan regelbundet kan använda till utbildningar, klipp till sociala media och så vidare. På inspelningsplatsen, eller rummet, är det också extra viktigt med ljus och ljud. Människor vill instinktivt se ögonen på de vi pratar med – så se till att du inte sitter i motljus, utan att ditt ansikte är väl upplyst framifrån. Det gör att mottagaren lyssnar bättre på det du har att säga. 

5. Sätt dig bekvämt 

Platsen du använder för att hålla din utbildning bör också vara fri från kollegor som kommer in och avbryter under utbildningens gång. Möbler som ett bra ståbord där du kan ha dina papper och dator är också viktigare än du tror. Står eller sitter du bekvämt? Finns det någon yta att ställa den kaffekopp som kommer behövas för att hålla uppe humöret? Finns plats för dina anteckningar? En bra miljö underlättar för dig att ge dina deltagare det bästa du kan. 

6. Hjälp dina elever att lyckas

Vi människor är flockdjur som följer varandras beteenden. Hjälp dina deltagare få en teamkänsla genom att erbjuda diskussionsforum där de kan prata vidare om ämnet för utbildningen och utbyta erfarenheter. Utnyttja interaktiva verktyg som grupprum eller kanske en mentimeter-undersökning där de kan tycka anonymt om olika relevanta frågor kopplat till utbildningen. 

7. Lätta upp och underhåll

Att sitta vid en skärm alltför länge är energikrävande och deltagarna kan må bra av att få göra saker som bryter av då och då. Till exempel uppgifter som de kan gå iväg och göra själva, redovisa och som sedan skapar en bra diskussion. Ta regelbundna pauser och lätta gärna upp stämningen med ett filmklipp, ett enkelt quiz eller kanske en halvtimmes digital AW efteråt? Småprat är underskattat och något vi ofta saknar i dessa tider. 

8. Var förberedd när det strular

Oavsett hur väl du har förberett din utbildning kan den mänskliga faktorn spela in. Då är det lätt att stressa upp sig, men försök behålla lugnet.  En glömd sladd, kaffe i tangentbordet, internet som krånglar, en dator som låst sig – se till att det alltid finns någon att ringa och som snabbt kan lösa situationen vid eventuella hick-ups. 

Vill du ha hjälp att planera, sätta upp och utföra bättre digitala utbildningar? Hör av dig till oss!

Dela detta inlägg
Arkiv
Det bästa ur energisynpunkt är videomöten