<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1749631898577992&ev=PageView&noscript=1" />

Så inreder du ditt hemmakontor smartast

Att få jobba mer och mer hemifrån är en dröm för många, medan andra tycker det är en riktig utmaning. Oavsett, kan arbetet underlättas genom att inreda ett kontor där du trivs, känner dig bekväm och får tillgång till allt du behöver. Men att sitta nerhasad i soffan eller böjd över köksbordet brukar inte vara optimalt för varken kropp eller knopp. Här är fem saker att tänka på när du inreder ditt hållbara hemmakontor:

Dedikera en arbetsplats

Det första du ska göra när du inreder ett kontor är ett försöka hitta en lugn vrå i hemmet där du kan arbeta ostört. Låt det sedan bli en plats där du endast jobbar och inget annat – och som du lämnar i slutet av arbetsdagen. På så sätt hjälper du hjärnan (och kanske familjen) att förstå skillnaden på arbete och fritid, även när det bara är några steg mellan dem. 

Ergonomi – viktigare än du tror

Pandemins första år har gett naprapaterna fler kunder än någonsin. Enligt Arbetsmiljöverket är det vanligt att bildskärmsarbete orsakar besvär i till exempel nacke, skuldror och armar, något som går enkelt att förebygga. Genom att se över hur din analoga och digitala utrustning på hemmakontoret och dess placering, undviker du skador. 

Välj rätt belysning

Mysbelysning är trevligt, men inte optimalt när det gäller hemmakontoret. Svaga kontraster gör att ögat får anstränga sig ytterligare och fel ljus gör ögonen trötta och dig onödigt sömnig. Använd gärna dagsljuset, men sitt i så fall med skärmen i 90 grader mot fönstret så att slipper du bli bländad. Tänd samtidigt upp allmänljuset i rummet så mycket du kan. Vid arbete är det bra med lampor med kallt ljus, gärna 4 000 kelvin eller mer. Ungefär 500 lux på arbetsytan och 300 lux i allmänbelysning är optimalt.   

Rätt verktyg påverkar

Många av oss sitter mycket under hela dagen och sedan ytterligare några timmar framför tv:n eller datorn på kvällen. Vissa menar att stillasittande är den nya tidens rökning, eftersom den också har många negativa effekter på hälsan. Med lagom med pauser under arbetsdagen, mörkläggning och solskydd som tar bort bländande ljus kombinerat med rätt digitala verktyg för distansmöten får du alla förutsättningar för att kroppen ska hålla en lång tid framöver. 

Här ska du trivas!

Arbetsplatsen kommer troligen vara det ställe där du spenderar den största delen av din dag, så det kan vara en plats värd att investera lite extra i. Numera finns många prisvärda och snygga alternativ att välja på när det gäller elektronik, och du har alla möjligheter att utforma ditt kontor precis som du vill. Glöm inte heller att krydda arbetsplatsen med vackra saker, tavlor, foton och citat som gör dig inspirerad. 

Ett hållbart hemmakontor:

  • Platsen – bra utrustning och placering

  • Ergonomin – rätt hållning ger hållbar kropp

  • Belysningen – lys upp din arbetsdag med rätt ljus

  • Inredningen – verktyg som underlättar

  • Trivseln – ett ställe du ska trivas på

Vill du ha hjälp att planera och inreda en hållbar arbetsplats som förenklar din vardag? Vi har miljöklassade verktyg i svensk produktion sedan 1938. Hör av dig till oss!

Dela detta inlägg
Arkiv
Hemligheten bakom klimatsmarta distansmöten